Menu
voorelkaardoen.nl
 • Preventief Huisbezoek

  In 2011 is het project Preventief Huisbezoek opgericht in de gemeente Súdwest-Fryslân. Dit project is gericht op de doelgroep zelfstandig wonende 75-plussers. Deze doelgroep neemt toe door de huidige vergrijzing. Tevens wordt men door de nieuwe participatiewet verplicht om langer thuis te blijven wonen en gebruik te maken van hun eigen netwerk. Dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend en niet alle zorg en welzijn is bij iedereen bekend. Daarom gaan vrijwillige senioren voorlichters bij de mensen op huisbezoek om wensen en behoeften te inventariseren en hen te informeren over het zorgaanbod.

  Momenteel zijn we werkzaam in de plaatsen Sneek en Bolsward en bezig met een uitrol in Workum en Koudum. De doelgroep wordt benaderd via een aankondigingbrief waarin wordt beschreven wat het project inhoudt en wat er behandeld wordt tijdens het huisbezoek. De gemeente levert de adressen aan Timpaan Welzijn. Binnen twee weken worden de mensen telefonisch benaderd door de senioren voorlichter met de vraag of ze behoefte hebben aan een huisbezoek, waarna een afspraak wordt gemaakt.

  De gesprekken worden gevoerd aan de hand van een vragenlijst. Hierin wordt ingegaan op de woonsituatie, hoe ouderen denken over o.a. de bereikbaarheid van voorzieningen, gezondheid, activiteiten en zelfredzaamheid . Het is een instrument om persoonlijk met mensen te spreken en een goede inventarisatie te maken van wat er speelt achter de voordeur. Tevens kan het ouderenwerk en de gemeente een beeld krijgen van de wensen of knelpunten op het gebied van welzijn, wonen en zorg.

  Doelen preventief huisbezoek:

  • Ouderen actief ondersteunen bij het zoeken naar manieren waarop zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven, de regie over eigen leven kunnen blijven voeren.

   • Ouderen informeren over voorzieningen, ondersteunende diensten, activiteiten en organisaties.

    • Het inventariseren en signaleren van problemen op individueel niveau van behoeften en wensen van 75 plussers op gebied van wonen, zorg, welzijn (eenzaamheid) in gemeente SW Friesland.

     • Inzicht krijgen in de leefsituatie van ouderen.

     Heeft u interesse of vragen, dan kunt u contact opnemen met:

     Timpaan Welzijn
     Marjolein Korf
     E-mail: m.korf@timpaanwelzijn.nl
     Tel.: 06 46 23 20 43

    • Nieuws

     Mantelzorgnieuwsbrief

     donderdag 29 maart 2018
     Op dit moment zijn de...
     Lees meer...

     Stipepunt IJsselmeerkust 14 februari open

     woensdag 14 februari 2018
     Op woensdag 14 februari is...
     Lees meer...

     Stipepunten weer open

     donderdag 8 februari 2018
     It giet oan!
     Lees meer...