Menu
voorelkaardoen.nl
 • Zorgen doe je samen

  zaterdag 1 juli 2017
  ZORGEN DOE JE SAMEN
  Door: Riemie van Dijk

  Terecht komen in een onbekende wereld
  Zo'n 100 bezoekers wisten de weg naar de mantelzorgbeurs te vinden, georganiseerd door het Netwerk Mantelzorg. Insteek van de beurs was om een kijkje te geven in de
  IMG_3675.JPG
  wereld van samen zorgen voor een naaste. "Sinds kort heb ik de zorg voor mijn moeder, vertelt een van de bezoekers". Ik kom terecht in een wereld die volkomen onbekend voor me is. Ik hebt allemaal vragen. Om de antwoorden op die vragen te vinden, moet ik me  begeven in een veelheid van websites en  organisaties. Ik kom in aanraking met taalgebruik dat me volkomen vreemd is. Wie in vredesnaam heeft de term mantelzorger bedacht? Wat moet ik mij voorstellen bij respijtzorg? Is dat zorg waar je spijt van krijgt?"

  Je gaat pas zoeken als je het nodig hebt
  1:6 mensen in Nederland zorgt voor een ander: voor de partner, de ouder(s), de broer of zus of een ander familie lid.  "Mensen die voor een ander zorgen hebben niet in de gaten wat er allemaal is, vertelt Hanny Huizinga (Stipepunt Timpaan Welzijn). "Punt is, dat mensen pas op zoek gaan op  het moment dat zij het nodig hebben. Iemand kan morgen behoefte hebben aan een mantelzorgmarkt, die vandaag georganiseerd wordt. En wat mensen nodig hebben, verschilt van persoon tot persoon. De ene wil vooral zijn ei kwijt. De ander zoekt informatie en vindt dat in de themabijeenkomsten die wij organiseren. Weer een ander zegt: aanhoren van verhalen van een ander hoeft voor mij niet zo nodig. Voor mij is even eruit zijn en gezelligheid de belangrijkste behoefte. Een ander wil zijn ei kwijt. 

  Jong zijn en zorgen
  Ook jonge mensen  zorgen voor hun vader, moeder, broer of zus. Zorg die voor hen vanzelfsprekend is. Natuurlijk zorg je voor het eten als je moeder in een depressieve fase zit. Natuurlijk ga je zwemmen met je zus die het syndroom van Down heeft.  Veel jongeren praten daar  niet over, vertelt Anneke, stagiaire bij Timpaan.  Anderen begrijpen toch niet hoe het voor jou is; en je wilt hetzelfde zijn als  leeftijdsgenoten. Ik spreek uit ervaring, want ik heb jaren gezorgd voor mijn zus,  die een lichamelijke en verstandelijke beperking heeft. Geen idee eigenlijk wat ik in die tijd aan behoeften had. In die tijd is het me nooit gevraagd wat ik nodig heb en nu is het niet meer aan de orde. Missichen dat er wel gezocht moet worden naar andere middelen om jongeren te bereiken. Ik denk dan aan de mogelijkheid om met iemand te skypen of chatten. Zelf verwijs ik jongeren door naar Favoko. Favoko is Surinaams voor Hoe gaat het met je? Een vraag die (te) weinig gesteld wordt. Favoko geeft  gastlessen op scholen om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Zij organiseren ook een provinciale fundag waar jonge mantelzorgers elkaar kunnen ontmoeten. Via het Stipepunt proberen we jonge mantelzorgers in beeld te krijgen. Dat doen we onder andere via de scholen (de zorgcoordinator of schoolmaatschappelijk werker) en door gebruik van social media.

  Zorg goed voor jezelf, dan kun je zorgen voor de ander
  Tijdens  het keukentafelgesprek van de medewerker van het Gebiedsteam  is aandacht voor de mantelzorger. Toch kan het gebeuren dat deze zich niet uitspreekt om de zorgvrager te ontzien. Dan is de Onafhankelijk Client Ondersteuner (OCO) een optie. Een OCO is als een goede vriend, iemand die naast jou staat en jouw belangen voorop stelt. "Op dit moment doen mantelzorgers nog weinig beroep op ons", vertelt Margrietha Spoelstra. Ze doen alles wat ze kunnen voor hun naaste. Pas als de energie op is, trekken ze aan de bel of gaan ze op zoek naar informatie. Daarom is het belangrijk dat zij weten wat de OCO voor hen kan betekenen". Ook de Wmo adviesraad heeft hart en maakt zich hard voor mantelzorgers. "Stel je voor: een ouder echtpaar, waarvan de vrouw lichamelijk beperkt is. Zij krijgen een half uur minder huishoudelijke hulp toegewezen door het gebiedsteam. De echtgenoot doet al meer in de huishouding omdat dit te zwaar is voor zijn vrouw. Ze kunnen geen beroep doen op de kinderen. Die wonen ver weg. Dan zeg ik "Het gaat om altijd om maatwerk". In het ene geval betekent maatwerk bieden dat er wel een half uurtje af kan. In het andere geval dat er een half uurtje huishoudelijke hulp bij moet. 

  Mantelzorgmakelaar
  In de provincie Brabant is een mantelzorgmakelaar al een ingeburgerd iets. Daar maken medewerkers van de Gebiedsteams dankbaar gebruik van het voorwerk dat deze kan verrichten. Een mantelzorgmakelaar  is iemand die kijkt wat mogelijk is om de mantelzorger te verlichten. Deze persoon is bekend met wetten en regels op het gebied van WMO, jeugd en participatie. "Misschien zijn we in deze provincie iets meer ingetogen", vertelt mantelzorgmakelaar Bonny Veenstra. We vinden we het luxe om zorg uit te besteden. Maar het advies van de mantelzorgmakelaar kan jou behalve tijd en energie ook geld besparen. Soms is het bijvoorbeeld verstandiger om bepaalde kosten zelf te betalen, dan een beroep te doen op een WMO voorziening. Ook is het zo dat de zorgverzekeraar de kosten van ondersteuning door een mantelzorgmakelaar vergoedt". 

  Mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid
  "Gelukkig is er in bedrijven en organisaties meer aandacht voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Het gaat dan om mogelijkheden om flexibel om te gaan met werktijden", vertelt Yvonne de Haan (mantelzorgmakelaar). Handig als je eens in de zoveel tijd met je partner naar het ziekenhuis moet.  Of de mogelijkheid om thuis te werken.  We vinden het belangrijk dat organisaties zich bewust worden van het belang van een goede balans tussen werk en prive. Dat aandacht voor mantelzorg op het werk kan zorgen dat  een persoon zijn werk kan blijven doen. Een werkgever heeft daar alle belang bij. Een werknemer die uitvalt kost de werkgever geld. Collega‚Äôs worden extra belast, moeten het werk overnemen. Vergelijk het met burnout. Vaak dempt men pas de put als het kalf verdronken is. Het Expertisecentrum Werk en Mantelzorg wil zorgen voor bewustwording bij bedrijven en scholen: zorgen doe je samen!. Als ieder zijn steentje bijdraagt kan een mantelzorger zich staande houden. De omgeving van een mantelzorger kan signaleren dat een mantelzorger bijna aan zijn top zit. Dat ziet ie zelf niet meer. De meeste aandacht gaat vaak uit naar de zorgvrager, maar op zijn beurt kan de zorgvrager aandacht vragen voor de mantelzorger. Zorgen dat de mantelzorger zich staande kan houden, is goed voor de zorgvrager, de mantelzorger en bespaart de samenleving miljoenen aan kosten. 

 • Nieuws

  Mantelzorgnieuwsbrief

  donderdag 29 maart 2018
  Op dit moment zijn de...
  Lees meer...

  Stipepunt IJsselmeerkust 14 februari open

  woensdag 14 februari 2018
  Op woensdag 14 februari is...
  Lees meer...

  Stipepunten weer open

  donderdag 8 februari 2018
  It giet oan!
  Lees meer...